Greitieji kreditai: populiariausi mitai


Niekada negali žinoti, kuomet finansinė padėtis pablogės ir prireiks pagalbos. Kartais atsitinka situacijų, iš kurių išbristi vienam sunku, todėl prisireikia kreditorių paslaugų. Tam Lietuvoje prieš keletą metų įsisteigė greitųjų kreditų bendrovės, kurių paslaugios padeda žmonėms, atsidūrusiems finansinėje duobėje. Deja, dažnai kreditai kaltinami dėl to, jog tai naivių žmonių išnaudojimas ar bandymas pasipelnyti. Kuomet kalbama apie pinigus, visuomet prasideda įvairūs įtarinėjimai ir nepasitikėjimas. Smulkiojo kreditavimo bendrovės pastebi keletą pagrindinių mitų apie savo paslaugas.

1. Kreditas - priklausomybė. Kartais manoma, jog vieną kartą paėmus kreditą, daugiau sustoti neįmanoma.. Tačiau tai nėra tiesa. Žinoma, gal ir nesustosite, jei paprasčiausiai neturite valios ne tik skolinimosi, bet ir kitais klausimais gyvenime. Tai ne kreditorių bėda, o žmogaus problema, su kuria reikia kovoti. Jei taip atsitinka, smulkiojo kreditavimo įmonės mielai sutinka padėti žmonėms ir siūlo patiems parašyti prašymą, jog jiems daugiau kreditoriai paskolų nebesuteiktų.

2. Kreditai dalinami visiems. Vos atsiradus kreditavimo verslui, Lietuvoje kaip reikiant padaugėjo įsiskolinusių žmonių. Visa kaltė buvo pradėta mesti ant kreditavimo įstaigų, esą jie dalina paskolas kiekvienam atėjusiam. Tačiau ilgainiui Lietuvos bankas kaip reikiant sugriežtino kreditoriams keliamus reikalavimus ir šiandien kreditoriams net ir norint nėra galimybių kreditus dalinti kur papuola. Prieš pasirašant sutartį, žmonės privalo būti patikrinti ir jei jų finansinis pajėgumas neatitinka reikalavimų, net ir labai norint, kreditas jiems nėra suteikiamas.


3. Kreditoriai pelnosi iš antstolių. Ypač plačiai paplitęs mitas, jog dažniausiai smulkiųjų kreditavimo įmonių klientai būna jokių pajamų neturintys žmonės, kurie skolinasi be paliovos. Vėliau, esą jiems negalint grąžinti įsiskolinimų, kreditoriai kreipiasi į antstolius ir išsimušinėdami skolas susikrauna nemažas pajamas. Tai gana keistas mitas, nes iš tiesų smulkiojo kreditavimo bendrovės nuolat konsultuoja savo klientus, supažindina su esama rinka, rizikomis ir galimybės. Jie stengiasi skatinti atsakingą skolinimąsi ir visuomet pasiūlo klientams pirmiausia realiai įvertinti savo situaciją ir tik vėliau skolintis. Be to, nemažai kreditavimo įstaigų nuolat remia įvairius projektus ir akcijas, kur žmonės skatinami veikti socialiai atsakingai.

4. Atiduoti kreditą - neįmanoma. Kai tik atsirado smulkieji kreditai, labai greitai po viešumą pasklido kalbos, jog greitojo kredito sumos po pasiskolinimo kone kosminiu greičiu išauga į kelias dešimtis didesnes sumas. Dažnai tai priverčia žmones manyti, jog pasiskolinti iš greitųjų kreditų - tikra pražūtis. Tačiau iš tiesų net ir smulkūs kreditai šiandien suteikiami gana palankiomis sąlygomis, o kartais ir visiškai nemokamai, todėl žmonėms tikrai nereikia permokėti didelių sumų.

Komentarai

Rašyti komentarą