Senos padangos: kaip paprastai ir nemokamai jų atsikratyti?

padangos
Globalus ekologijos bumas neaplenkė ir Lietuvos. Lietuviai vis daugiau dėmesio skiria ekologiškiems maisto produktams, medžiagoms bei šiukšlių rūšiavimui. Visgi, nepaisant augančios tautiečių savimonės, aplinkosaugininkai kiekvienais metais su baime laukia padangų keitimo meto, kai  pakeles ir miškus „papuošia“ senos ir eksploatacijai nebetinkamos padangos. Tad dar gerokai prieš padangų keitimo metą, aplinkosaugininkai primena, kaip paprastai, nemokamai ir nekenkiant aplinkai jomis atsikratyti. 

Nemokamai senas padangas privalo priimti visi padangų platintojai, įskaitant ir prekybos centrus. Šiuo atveju eksploatacijai nebetinkamos padangos turi būti skirtos tam pačiam transporto priemonės tipui, o jų skaičius – atitikti perkamų padangų skaičių. 

Nemokamai padangas gali priimti ir autoservisai, kai juose keičiate senas padangas naujomis. Be to, reiktų atminti, kad autoservisuose yra priimamos visos transporto priemonių techninės priežiūros bei remonto metu susidariusius atliekos. 

Senos padangos taip pat kaip ir kitos didelių gabaritų atliekos, pavyzdžiui, baldai ar stambioji buitinė technika, gali būti paliekamos didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse. Paprastai šios aikštelės nemokamai priima iki penkių padangų. Tiesa, prieš važiuojant į tokią aikštelę, būtina tiksliai išsiaiškinti, kiek būtent padangų atliekų ji priima ir ar išties ši paslauga yra nemokama. Pavyzdžiui, Vilniuje senos padangos yra surenkamos aikštelėje įsikūrusioje Gariūnų g. 71, tačiau šios aukštelės paslaugos kol kas yra mokamos, o štai Liepkalnio g. 113B įsikūrusioje aikštelėje atvežtas padangas galėsite palikti be jokio papildomo mokesčio.

Juridiniai asmenys dėl eksploatacijai nebetinkamų padangų išmetimo turėtų kreiptis į padangų atliekas tvarkančias įmones ir padangas atiduoti pagal padangų atliekų perdirbimo bei panaudojimo sutartį. Informaciją apie padangas tvarkančias įmones gali suteikti jūsų Regiono aplinkos apsaugos departamentas.

Taigi, purkštauti, kad nėra, kur dėti senų padangų tikrai negalima, nes kiekvienam vairuotojui yra sudarytos išties neblogas sąlygos paprastai ir nemokamai atsikratyti eksploatacijai nebetinkamų padangų. Visgi, jei šios padangų išmetimo alternatyvos jūsų nežavi, būtina atminti, kad pagal nustatytą minimalų žalos aplinkai atlyginimo dydį už ne vietoje išmestas padangas gresia 140 eurų bauda.

Komentarai