Vejapjovės: deja, žolę nupjauna ne geradariai nykštukai

vejapjovės
Kai kuriems žmonėms grožis – prigimtinė dovana, tai tuo tarpu aplinkos estetika neatsiranda iš niekur (nebent jus žavi nepaliesta laukinė gamta): viskas kuriama mūsų pačių rankomis. Šiam procesui reikia ne tik noro bei laiko, bet ir atitinkamų įrankių. Gyvenantys ne "betono džiunglėse", kur už gėlynus bei žolės lopinėlius labiau vertinamos parkavimosi vietos, tikriausiai sunkiai apsieitų be vejapjovės – "kirpimo" mašinėlės, gražinančios vejas aplink nuosavą namą, sodybą, ar visuomeninės paskirties objektus. Jei nesate iš tų, kurie mano, jog vejapjovės – ne gyvybiškai būtinas prietaisas (juk visada galima pasiskolinti iš kaimyno) ar naudojasi vis sparčiau populiarėjančiomis gerbūvio priežiūros paslaugomis ir dairotės šio įrankio, prieš sumokant už pirkinį,  pravartu prisėsti bei  ramiai išanalizuoti prieinamą teorinę informaciją. 

Ką pirkti?

Nuėjus prekybos vietą ir pasakius, jog jums reikia vejapjovės, neabejotinai būsite paklaustas, kokios konkrečiai. Pagal naudojamą energijos šaltinį, vejapjovės gali būti: elektrinės, benzininės (tarp šių būna ir savaeigių), akumuliatorinės bei mechaninės. Pirmasis, akivaizdžiausiai į akis krentantis skirtumas tarp atskirų vejapjovių rūšių – kaina. Tačiau tai jokiu būdu neturėtų būti pagrindinis pasirinkimo kriterijus: perkate daiktą, turėsiantį tarnauti ilgai, tad verta pataupyti (arba pasinaudoti lizingo galimybe). 

Prieš besdami pirštu į žoliapjovę, kurios tikrai norite, prisiminkite, kokie prižiūrimos teritorijos ypatumai bei kaip dažnai ruošiatės pjauti žolę. Jei turite nedidelį vejos sklypelį ir esate pasiruošęs kas kelias dienas stumdyti žolipajovę, galite drąsiai rinktis mechaninę vejapjovę, kuris veiks tyliai (vadinasi, nesulauksite kaimynų priekaištų), neterš aplinkos, tačiau bus pajėgi įveikti tik žemą ir retą žolę. Likusieji variantai yra galingesni, skirti didesnėms teritorijoms, tačiau turėkite galvoje, kuo "minta" jūsų nusižiūrėta žoliapjovė. Elektrinės žoliapjovės pajėgios dirbti tik tiek, kiek  leidžia laido ilgis, akumuliatorinės – kol išsikrauna akumuliatorius, na, o benzininines tiesiog reikia "pamaitinti" degalais ir jos įveiks aukščiausios žolės didžiausius plotus (tiesa, už šią prabangą paklosite didesnę sumą, būsite nedraugiškas aplinkai bei triukšmadarys). 

Kur pirkti?

Vejapjovės, perkamos pas turgaus prekeivius ar iš privačių, skelbimų portaluose besiskelbiančių žmonių, vilioja galimybe sutaupyti, tačiau dar kartą primename, jog vaikytumėtės ne vien kainos. Gerai, nusipirkote žoliapjovę. Ką darysite, jei ji suges po savaitės ar mėnesio? Sugrįžę pas pardavėją, tikėtina, nieko nepešite (juolab jei iš jo pirkote dar ir dėvėtą daiktą). Specializuotos prekybos vietos žoliapjovėms suteikia garantiją, čia visada galėsite įsigyti reikiamų dalių. Jūsų sveikas protas tikrai žino, kurį variantą rinktis, paklausykte jo. 

Kaip prižiūrėti?

Kiekvieną kartą po naudojimo nepatingėkite žoliapjovės išvalyti. Būtina galąsti peilius, priešingu atveju darbas bus atliekamas nekokybiškai bei pats prietaisas greičiau nusidėvės. Idealu, jei kartą per sezoną nugabensite ją pas specialistą profilaktinei apžiūrai. Benzininės žoliapjovės reikalauja reguliaraus tepalų keitimo. Prietaiso veikimo kokybė tiesiogiai proporcinga dėmesiui jos priežiūrai. 
                 

Komentarai