Geodeziniai matavimai. Trumpa informacija

geodeziniai matavimai
Geodeziniai matavimai atliekami, kai žemės sklypai yra dalijami, atidalijami ar sujungiami, taip pat kai keičiama žemės naudojimo paskirtis ir įvairiais kitais su žemės sklypu ir jo ribomis susijusiais atvejais. Tokių matavimų gali prireikti tiek juridiniams, tiek fiziniams asmenims. Prieš kreipdamiesi dėl geodezinių matavimų, pirmiausia turėtumėte pasirūpinti atitinkamais dokumentais. Jums būtina turėti: sklypo teisinės registracijos dokumentą (tai gali būti registro pažymėjimas, pirkimo–pradavimo sutartis), preliminarų arba detalųjį sklypo planą, jeigu matuojamame žemės sklype yra kokių nors statinių, reikia turėti susijusį registro pažymėjimą, savininko paso kopiją. 

Geodeziniams matavimams atlikti jūs turėsite pasirinkti matininką. Tai galima atlikti įvairiai. Galite peržiūrėti matininkų skelbimus, kreiptis į dideles įmones arba pasinaudoti matininkų buvusių klientų rekomendacijomis. Atminkite, kad geodeziniai matavimai gali būti atliekami tik atestuoto matininko. Jie atestuojami Nacionalinėje žemės tarnyboje. Ši tarnyba matininkui suteikia atitinkamą kvalifikacinį pažymėjimą. Svarbiausia, kad kreiptumėtės į tikrai kvalifikuotą ir patyrusį šios srities specialistą. Toks specialistas bus atsakingas už savo darbą ir vadovausis galiojančiais teisės aktais. O didelio skirtumo nebus, ar jis dirba pagal individualios veiklos vykdymo pažymą, ar yra samdomas didelės įmonės. 

Geriausia pasirinkti kelis matininkus ir jiems paskambinti bei pasidomėti jų kainomis. Nors paprastai kainos per daug nesiskiria, juk viską reguliuoja rinka. Didesnis skirtumas gali susidaryti didžiuosiuose miestuose. Bendrai geodezinių matavimų kaina priklauso nuo matuojamo žemės sklypo dydžio, nes išmatuoti didesnį sklypą užtrunka ilgiau, nuo to sklypo vietos, tai yra kuriame rajone ar mieste atliekami tokie matavimai, nuo pačio sklypo sudėtingumo – priklausomai nuo to, ar jame yra daug objektų. Svarbu ir tai, kokiu laiku atliekami matavimai, nes vasarą kaina paprastai būna didesnė. Dar svarbus galutinis darbų atlikimo terminas – ar tai skubu, ar ne. 

Atkreipkite dėmesį, kad geodezinius matavimus sudaro trys pagrindiniai procesai: matininko darbas (trunka nuo kelių dienų iki kelių mėnesių), patikra Nacionalinėje žemės tarnyboje (trunka nuo 20 iki 30 dienų, jeigu viskas atlikta teisingai) ir patikra Registrų centre (gali trukti nuo 1 iki 10 dienų). Tad bendra trukmė gali užsitęsti nuo vieno iki kelių mėnesių. 

Komentarai