Šventinis stalas vaiko gimtadieniui: kokių tradicijų geriau atsisakyti?

maistas ir gėrimai
Vaiko gimtadienis didžiulė šventė ne tik jam, bet ir jo tėveliams, kurie stengiasi, kad ši diena būtų įsimintina ir linksma. Kita vertus, reikia pripažinti, kad tėveliai kartais persistengia. Štai keletas gimtadienio tradicijų, kurių geriau atsisakyti per vaikiškas šventes. 

Nuo vaišių lūžtantis stalas

Lietuviai, kaip ir daugelis kitų tautų, savo svetingumą bando išreikšti per maistu tiesiog nuklotą stalą. Žinoma, po kiekvienų švenčių, net ir vaiko gimtadienio, patiekalų lieka bent kelioms dienoms į priekį. Reiktų atminti, kad vaikai ir jų tėvai susirenka ne prikimšti skrandžių, o gerai praleisti laiko, pažaisti, bendrauti. Tad, ant vaiko gimtadienio stalo neturėtų būti tokių tradicinių patiekalų kaip silkė, balta mišrainė ir pan. Vaikus reiktų palepinti spalvingu ir lengvu maistu – vieno kąsnio sumuštiniais, šviežių daržovių juostelėmis, mirkomomis į padažą, įvairiais saldžiais gardėsiais ir t.t. Tad karšto patiekalo tikrai nereikia.

Vaikiškas šampanas ir kiti gėrimai

Šiandien vis dar populiarus vaikiškas šampanas, paprastai bent butelis šio gėrimo būna net ir ant tų vaikų stalo, kurių tėvai yra linkę vengti „chemijos“ ir renkasi natūralesnius gėrimus. Visgi, juk tokia tradicija! Tai išties prasta tradicija, ne veltui sklando kalbos, kad vaikiški gėrimai, kurie yra supilstyti į alkoholinių gėrimų butelius, turėtų būti užrausti. Kodėl? Anot psichologų, augdami vaikai šventes sies su alkoholiniais gėrimais, nes vaikystėje jiems buvo įdiegta tokia norma, kad šventinis stalas be šampano neįsivaizduojamas. Be to, reiktų atminti, kad visi gazuoti gėrimai gana didelis išbandymas, kai kurių vaikų skrandžiui. Tad tėveliai pirmenybę turėtų teikti sultims, namuose gamintam kompotui ir pan. 

Kiekvienas žino, kiek valgyti

Šventės šeimininko pareiga paraginti ir padrąsinti svečius pasivaišinti, tačiau nuolatiniai priminimai, kad reikia valgyti, kad būtina suvalgyti viską, skundai, kad niekas nieko nevalgo, tiesiog erzina. Ir vaikai, ir juos atlydėję tėvai puikiai žino, ko jie nori ir kiek jiems valgyti, todėl nereikia kišti per prievartą. Jei ant stalo maisto nemažėja, nors visi jau pavalgę, prekybos centrai džiaugiasi, nes maisto buvo nupirkta daugiau nei reikia.

Komentarai