Kur geriausia montuoti saulės elektrinę?



Planuojant pradėti naudoti ekologišką elektros energiją, kurią gamina saulės elektrinės, bene pirmuoju klausimu tampa jos montavimo vietos pasirinkimas. Kartais geriausius variantus riboja techninės galimybės, tačiau išeitis visuomet yra. Tereikia žinoti keletą gairių, su kuriomis ir supažindinsime.

Montavimas ant stogo


Šlaitinio namo stogo pietinė pusė yra geriausia vieta, kur esant galimybei montuojamos saulės elektrinės. Svarstant šį variantą svarbu paskaičiuoti, ar ant stogo bus saulės elektrinei reikiamas laisvas plotas. Montuojant saulės elektrinę ant šlaitinio stogo, skaičiuojama, kad 1 kW elektrinės reikia 5 – 6 m2 stogo ploto. Tuo tarpu jei saulės elektrinę planuojama montuoti ant plokščio stogo, 1 kW skiriama apie 8 – 9 m2 . Šlaitinis stogas palyginus su plokščiu yra pranašesnis dėl to, kad ant šlaitinio stogo saulės elektrinės efektyvumas bus didesnis, o montavimo darbai bus lengvesni ir kainuos mažiau.

Montavimas ant žemės


Jei nėra galimybės montuoti saulės elektrinės ant stogo, verta apsvarstyti montavimo ant žemės galimybes. Čia taip pat pirmiausia reikia atsižvelgti ar bus reikiamas laisvas plotas namų kieme. Taip pat rekomenduojama ieškoti į pietų pusę nukreiptos tinkamos zonos. Žinoma, ne bėda jei saulės elektrinė bus nukreiptas ir į pietryčius ar pietvakarius. Tokiais atvejais labai svarbu, kas saulės elektrinės montavimo darbus atliktų profesionalai, nes nuo krypties priklauso saulės modulių pasvirimo kampas.

Montavimas ant sienos


Sprendimas montuoti saulės elektrinę ant namo sienos dažniausiai priimamas tada, kai saulės elektrinės montavimas ant stogo ar ant žemės negalimas. Pirmiausia, ant sienos sumontuotos saulės elektrinės efektyvumas bus mažesnis. Visų antra, už sudėtingesnius montavimo ant sienos darbus dažnu atveju tenka mokėti daugiau. Tačiau jei vis dėlto tai vienintelis galimas sprendimas, esant galimybei rinkitės į pietų pusę nukreiptą namo sieną.

Vadovaudamiesi šiais patarimais sklandžiai suplanuosite saulės elektrinės montavimo darbus. Paprastai saulės elektrinės montavimo laikas priklauso nuo to, kiek modulių sudarys saulės elektrinę ir koks bus darbų sudėtingumas. Dažniausiai 5 kW galios saulės elektrinės sumontuojamos per vieną arba dvi darbo dienas.







Komentarai