Jūrinė žvejyba Norvegijos fiorduose

Žvejyba Norvegijos fiorduose yra fantastiškas patyrimas. Norvegija turi daugiau nei 20 000 kilometrų pakrantės, tad gan nemažai „derlingos“ vietos jūrinei žvejybai. Čia nereikės daug įmantrių žvejybos reikmenų, yra daugybė žuvų rūšių, o zvejyba yra tinkama visais metų laikais.

Jums nereikės žvejybos licencijos žvejojant fiorduose, todėl bus lengviau planuojant ir pareikalaus mažiau išlaidų, nei kiti žvejybos būdai Norvegijoje. Ar jau minėjau, kad Norvegijos fiordai yra nepaprastai gražūs? Tai sukurs įspūdingą žvejybos aplinką.

Kaip jau minėjau, fiorduose nereikia licencijos, tačiau atsiminkite, kad aplink krantus, kur upės įteka į fiordus, galite atsidurti vietoje, kur licencija yra reikalinga. Tai gali būti traktuojama, kaip žvejyba upėje.

Žvejyba nuo kranto ar molo


Viena iš geriausių jaukų žvejybai nuo molo ar kranto yra norvegiškas jaukas vadinamas Stingsild. Jos yra daromos įvairių svorių ir spalvų. Šie jaukai imituoja silkes ir yra labai efektyvūs žvejojant įvairių rūšių menkes. Jeigu planuojate žvejoti fiorduose, nuvykite į Norvegijos žvejų parduotuvėles ir nusipirkite vieną ar kelias.

Stingsild yra gan populiarūs jaukai, tad juos rasite beveik visose vietose Norvegijoje. Didesniuose miesteliuose yra žvejybos reikmenų ar sportinių prekių parduotuvės, tačiau mažesniuose miestuose ieškokite paprastų parduotuvių, kuriose dažniausiai būna žvejybos skyrius. Jeigu nežinote kur eiti, klauskite vietinių, jie tikrai žinos, kur galite tai rasti.

Naudokite ilgesnes meškeres. Su jomis pavyks pagauti didesnių žuvų, kadangi bus galimybė jaukui nugrimzti į gilesnius vandenis. Tik ją sunkiau nešiotis keliaujant. Jūros upėtakių žvejybai seklesniuose vandenyse, tinkamesnės yra trumpesnės ir lengvesnės meškerės.

Žvejyba iš valties


Dėl to, kad daugelis Norvegijos fiordų yra santykinai apsaugoti vandenys, nedidelės valtelės yra populiarios tarp vietinių žvejų, kurie žvejoja sūriuose vandenyse. Lyginant su daugeliu kitų vietų, kuriose gaudomos panašios antlantinių žuvų rūšys, Norvegijoje pastebėsite, kad šios žuvys yra arčiau kranto.

Nuo kranto galite pagauti tokias žuvis, kaip įvairių rūšių menkės ar vilkžuvės, kurios kitose pasaulio vietose paprastai būna giliuose vandenyse, o norint jas pagauti reikalinga valtis. Norvegijoje valtis padės praplėsti perspektyvas, tačiau nėra būtinybė.

Jeigu nusprendėte žvejoti iš valties, visų pirma laikykitės saugumo. Atminkite, kad nors fiordai yra apsaugoti vandenys, tačiau juose vis tiek yra vandenyno įlankėlių, kad gali sukelti mirtinai pavojingas oro ar jūros sąlygas. Jeigu nesate patyręs žvejys, raskite, kas galėtų plaukti su Jumis, arba pasilikite ant kranto.

Žvejojant iš valties galite naudoti tuos pačius reikmenis, kaip ir nuo kranto, tačiau siūloma pamėginti didesnę blizgę. Blizgė norvegiškai vadinama pilk.

Norvegiškos blizgės yra įvairių dydžių, o didžiausia gali sverti kiek daugiau nei pusę kilogramo. Nuo blizgės svorio priklausys, kaip giliai ji gali nugrimzti.

Su sunkesnėmis blizgėmis galima lengviau pasiekti dugną giliuose vandenyse ar stipriose srovėse. Atminkite, kad prie stačių kalnų šlaitų į fiordus gali taip pat būti gilu, nors tai vis dar yra pakrantės vandenys.

Žvejyba per potvynius ir atoslūgius


Nesvarbu nuo kur žvejojate (kranto, molo, ar valties), sėkmingiausia žvejyba yra prieš potvynius ir po didelių atoslūgių. Kažkur dvi valandos prieš ir dvi valandos po didelių vandens pasikeitimų yra tinkamiausias laikas.

Internete galite rasti potvynių ir atoslūgių lenteles, kuriose prognozuojami šie pasikeitimai. Taip pat kartais apie potvynius rašo vietiniai laikraščiai, pranešama per radiją.

Potvyniai ir atoslūgiai norvegiškai vadinami Flo og Fjære. Dažniausiai apie juos rašoma laikraščio orų skiltyje, arba kartais pirmojo puslapio kampe. Flo reiškia aukščiausią vandens lygį potvynio metu, o Fjære žemiausią vandens lygį.

Ieškant gerų vietų žvejybai, būkite atidūs vietoms, kuriose yra užrašas straumen (ar strømmen). Šis žodis reiškia srovę, o taip pavadintos vietos dažniausiai yra potvynio srovės. Tai vietos, kur fiordai siaurėja sukuriant stiprias sroves, artėjant potvyniams. Daugeliu atvejų tai labai geros vietos žvejybai.


Bet kurioje tokioje srovėje, tačiau ypač stipriausiose, reikėtų pasirūpinti saugumu. Žvejyba iš valties be išmanančio vietinio gido būtų didelė klaida. Netgi žvejojant nuo kranto reikalinga atsarga. Daugelis šių srovių yra tokios pat stiprios, kaip ir didžiosios upės, su vandens sūkuriais ir verpetais, kurie gali Jus įtraukti. 

Komentarai