Pensijų fondai: kodėl verta juose kaupti?


Pensijų fondai tai galimybė patiems pasirūpinti savo būsima ateitimi, gauti didesnes pajamas, sulaukus garbingo amžiaus, ir ramiai ilsėtis nuo visų darbų. Visgi, kartais pasigirsta nuomonė, o kam tie pensijų fondai reikalingi, seniau jų nebuvo ir nereikėjo, kyla begalės klausimų ar jie saugūs, kurį pensijų fondą rinktis ir kokia iš to nauda ir pan. Štai keletas faktų, kurie atsakys į bene pagrindinį klausimą – ar verta pinigus kaupti pensijų fonde.

Kiekvienas dirbantis yra draudžiamas privalomuoju valstybiniu socialiniu draudimu, tačiau dalį pensijos gali kaipti ir jo pasirinktame pensijų fonde. Tai reiškia, kad atėjus pensiniam amžiui jūs gausite pensiją ne tik iš „Sodros“, bet ir iš asmeninės sąskaitos pensijos fonde. Kadangi pensijų fondai jūsų lėšas investuoja, jūs gausite ne tik savo sukauptus pinigus, bet ir palūkanas. Be to, jūsų sukauptos lėšos yra tik jūsų, jos nėra skirstomos kitų gyventojų pensijoms ar socialinėms pašalpoms.

Beje, kalbant apie investicijas. Jūsų lėšos visą kaupimo laikotarpį bus investuojamos, net ir tokiu atveju, jei nustojote mokėti pensijų įmokas, pavyzdžiui, netekote darbo, susirgote rimta liga ir pan. jums vėl pradėjus dirbti, įmokos vėl pervedamos į jūsų pensijų fondą. Taigi, pinigai esantys pensijų fonduose ne guli ir nedulka, jie nuolat cirkuliuoja ir auga.

„Sodros“ pensija nėra paveldima, o štai teisės aktuose numatyta, kad lėšos, esančios pensijų fonde, gali būti paveldimos. Be to, pensijų fondas panašiai veikia kaip ir gyvybės draudimas: atsitikus nelaimei ar nesulaukus pensijos amžiaus, fonde sukaupti pinigai yra išmokami jūsų šeimos nariams. O tai reiškia, kad jie niekur nedingsta ir nenuteka į valstybės ar banko biudžetą, o grįžta jūsų šeimai.


Jei kaupiate pinigus pensijų fonduose, tai tikrai nereiškia, kad prarandate teises į kitas „Sodros“ mokamas socialines išmokas ar jas gausite mažesnes. Jūs patys kontroliuojate prisiimamos rizikos lygį. Paprasčiau tariant, su jūsų pinigais niekas nedarys to, ko jūs nenorite, jūs patys apsisprendžiate, kurioje pensijų kaupimo bendrovėje norite turėti pensijų fondą, patys galite pasirinkti investavimo strategiją ir riziką. Specialistai jums visada patars ir pasiūlys optimaliausią sprendimą.

Taigi, pensijos fondai savo veikimo principu labai panašiai funkcionuoja kaip ir gyvybės draudimas. Jūs mokate įmokas, o atėjus laikui gaunate sukauptą sumą, be to, nelaimės atveju jūsų pinigais bus atiduoti jūsų šeimos nariams. Viskas skaidru, aišku bei patikima ir pensijų fondai tikrai nėra jokia alternatyva ar priešprieša „Sodrai“. Paprasčiau tariant, pensijų fonde augantys pinigais bus kaip savotiškas priedas prie jūsų užsitarnautos pensijos.

Komentarai