Populiariausios medienos rūšys, naudojamos durų gamyboje

Eksploatacinės ir estetinės medinių durų savybės bei jų vertė priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant, kokios rūšies mediena buvo naudojama jų gamybai. Mediena, visų pirma skirstoma į dvi rūšis: lapuočių (kietoji) ir spygliuočių (minkštoji). Ir vienos,  ir kitos yra aktyviai naudojamos durų gamyboje. Kiekviena veislė turi savo unikalių savybių, o gamintojo profesionalumas slypi mokėjime jas tinkamai panaudoti.

Ąžuolinės durys. Ąžuolas tradiciškai plačiai naudojamas baldų ir durų gamyboje. Jo šviesiai geltonas, šviesiai rausvas arba rausvai rudas atspalvis, laikui bėgant, darosi sodresnis, tamsesnis. Aukštas medienos stiprumo ir kietumo lygis, daro gaminius ilgaamžiais. Jei mediena buvo tinkamai džiovinta ir apdorota, durys, pagamintos iš jos, tarnaus labai ilgai. Kokybiškos  ąžuolinės durys - tai elitinis produktas, pritrenkiantis savo natūraliu, gamtos sukurtu grožiu.

Medinės durys, pagamintos iš buko. Mechaninės savybės panašios į ąžuolo. Jo atspalvis šviesiai rausvas, mediena vienodos tekstūros, todėl atrodo labai minkšta ir dera bet kuriame interjere. Tačiau ekspertai mano, kad bukas priskiriamas prie "įnoringų" rūšių, nes yra jautrus drėgmės svyravimams. Dėl šios priežasties, buko medienos džiovinimas turi būti nepriekaištingas, o tam pasiekti reikalingi aukštos kokybės, brangūs prietaisai.

Kita veislė, kuri sėkmingai naudojama medinių durų gamybai, yra uosis. Šios medienos atspalvis gali svyruoti nuo šviesiai rausvos iki tamsiai rudos spalvos. Turi unikalų lankstumą, tvirtumą ir atsparumą. Kietumu lenkia net ąžuolą. Skirtingai nuo buko, uosis yra nereiklus. Jis gali išlaikyti savo eksploatacines savybes net ir ne itin aukštos kokybės džiovinimo atveju.

Raudonmedis – labiausiai vertinamas dėl savo tvirtumo, originalaus atspalvio, didelio atsparumo drėgmei ir dideliems temperatūros pokyčiams. Gaminiai iš raudonmedžio laikomi prabangos akcentu.

Tarp spygliuočių labiausiai paplitusi pušis. Kurios naudojimas durų gamyboje daro produktą labiau prieinamą platesniam vartotojų ratui. Dėl didelės dervų koncentracijos, ji  beveik nereaguoja į drėgmę ir temperatūros pokyčius , dėl ko yra laikoma gan praktiška ir patikima mediena.

Medinės durys, pagamintos iš vyšnios, riešuto ir klevo ar kai kurių kitų veislių, taip pat turi savų ypatumų, dėl kurių priklauso vertingos medienos klasei. Medinės durys tuom ir puikios, jog pirkėjas turi galimybę rinktis iš įvairių rūšių medienos pagal savo skonį.

Komentarai