Veterinarijos klinika pataria egzotinių gyvūnų laikymo ir priežiūros klausimais

veterinarijos klinika
Egzotiniai gyvūnai žavi savo išskirtinumu ir laukine prigimti. Statistika rodo, kad vis daugiau žmonių nusprendžia namuose laikyti retą augintinį iš tolimųjų kraštų. Tiesa, toks sprendimas turi savų privalumų ir trūkumų. Veterinarijos klinika įspėja – nors egzotinių gyvūnų pasirinkimas gana platus, vis dėlto prieš priimdami sprendimą, visų pirma turėtumėte pasidomėti Lietuvos įstatymais, kadangi kai kurių augintinių rūšys yra uždraustos. Be to, nepamirškite, kad kai kurie egzotiniai gyvūnai gali kelti realų pavojų ne tik jums ar jūsų šeimos nariams, bet ir aplinkiniams. Būtina įvertinti visus rizikos faktorius ir gyvūno priežiūros klausimus – ar turėsite kuo augintinį šerti, ar žinosite, kokių priemonių imtis, jei šis susirgs? Galiausiai, ar egzotinio gyvūno priežiūros sąlygos atitiks jūsų kasdienius gyvenimo įpročius?

Vienas esminių egzotinių gyvūnų bruožų yra tai, kad didžioji jų dalis yra laukiniai, todėl laikomi namų sąlygomis jaučia stresą, pradeda sirgti arba kelia pavojų aplinkiniams. Be to, suaugę egzotiniai gyvūnai gali būti agresyvūs. Populiariausi egzotiniai gyvūnai yra įvairūs paukščiai, reptilijos, amfibijos ir t. t. Egzotiniams gyvūnams priskiriamos ir jūrų kiaulytės bei voverės.

Veterinarijos klinika primena – jei nusprendėte laikyti egzotinį gyvūną, turite pagalvoti apie medicininę jų priežiūrą, skiepus ir gydymą, todėl pasidomėkite, kuri klinika sutiks pasirūpinti jūsų augintiniu, jei tam bus būtinybė. Jei galite, pasikonsultuokite su veterinaru dėl gyvūno priežiūros ir maitinimo. Nepamirškite, kad daugeliui egzotinių gyvūnų reikalingos specialios vakcinos ir skiepai. Papildomos informacijos apie egzotinių gyvūnų laikymą galima rasti internete ir specializuotose knygose. Be to, visuomet galite pasikonsultuoti su egzotinių gyvūnų priežiūros organizacijomis ar zoologijos sodo darbuotojais.

Veterinarijos klinika pataria itin atidžiai rinktis augintinį tuo atveju, jei namuose gyvena mažamečiai vaikai. Visų pirma egzotiniai gyvūnai mažuosius gali užkrėsti įvairiomis ligomis ir infekcijomis. Be to, agresyvūs gyvūnai vaikus gali sužeisti. Tiesa, žinoma daugybę pavyzdžių, kuomet egzotiniai gyvūnai tampa išskirtiniais šeimos draugais ir nesukelia jokių priežiūros rūpesčių. Kitaip sakant, pasirinkimas laikyti egzotinį gyvūną priklauso tik nuo jūsų ir bendro šeimos narių susitarimo. Negalima pamiršti ir privalumų – egzotinio gyvūno laikymas moko vaikus atsakomybės – paprastai tokio gyvūno priežiūrai reikalingas suaugęs žmogus, tačiau vaikai gali padėti tėveliams ir ugdyti bendradarbiavimo įpročius.

Siekdami pasirūpinti tinkamomis higienos sąlygomis ir išvengti ligų, stenkitės palaikyti švarą gyvūno narve ir kiekvieną kartą pažaidę su gyvūnų, plaukite rankas antibakteriniu muilu. Neglauskite egzotinio gyvūno prie veido ir mokykite vaiką, kaip su gyvūnu galima elgtis ir ko daryti negalima, kad augintinis mažylio nesužeistų.

Komentarai