Naujo namo statybos darbai. Kokia stogo danga tinkamiausia?

čerpės
Atsibodo gyventi bute, todėl nusprendėte keltis į priemiestį ir pasistatyti namą? Galbūt turite nemažą sklypą savo sodyboje, tačiau dar neįrengtas namas? Be abejo, tuomet turite nemažai ką apgalvoti ir kuo pasirūpinti. Pradedant nuo to, kokios vandens talpos reikės jūsų sodui, baigiant stogo danga, kurią turėsite išsirinkti iš gausybės šiuolaikinės rinkos siūlomų variantų. Būtent apie stogo dangą ir pakalbėsime – dabar yra keturios pagrindinės dangų kategorijos, iš kurių kiekviena turi savo privalumų bei minusų.

  • Skardinė danga. Pirkėjai bei statybų ekspertai vertina šią dangą dėl gana mažos kainos ir didelio mechaninio atsparumo. Galima teigti, kad jos įrengimas yra taip pat pakankamai nesunkus, kadangi skarda yra visiškai neskylinėjanti danga. Dėl to, kad ši danga yra lengva, nėra rizikos, jog pasikeis stogo karkaso konstrukcija, kas kartais sukelia papildomų bėdų. Visgi, skardinė stogo danga turi ir keletą trūkumų - visų pirma, įrengiant dangą, gali atsirasti nemažas kiekis atliekų. Visgi, tai trumpalaikė problema. Kur kas svarbiau yra tai, kad skarda netiks tiems, kas nori puikios garso izoliacijos – garso sulaikymo rodikliai su skardine stogo danga yra pakankamai prasti.
  • Šiferinė stogo danga. Tai yra gana pigi danga, kuri anksčiau klodavo daugelį mažų namų ir didelių pastatų. Visgi, dabar šiferis jau nebe toks koks anksčiau – jame nėra žmogui pavojingos medžiagos asbesto, tad tai tikrai puikus pliusas. Visgi, negalime sakyti, kad beasbesčio šiferio stogo danga turi daug privalumų, kadangi tokią dangą yra pakankamai sunku sumontuoti, ypač jeigu kalbame apie darbus, atliekamus esant žemai temperatūrai. Negana to, šiferis gretai praranda savo spalvą, kadangi yra nuolat veikiamas UV spindulių. Deja, lygiai taip pat kaip ir skardinė danga, šiferis labai prastai sulaiko garsą. Retas specialistas rekomenduotų šiferinę dangą – ji tinkama tik išskirtiniais atvejais.
  • Bituminės čerpės. Tai stogo danga, kuri pasižymi tikrai gera garso izoliacija, negana to, ši medžiaga nei skyla, nei lūžta – ji yra labai plastiška, todėl tinka ir sudėtingesniems, nestandartiniams stogų projektams. Vienintelis trūkumas, kurį galime įžvelgti apie bitumines čerpes – jos yra blunkančios, kadangi nėra visiškai atsparios ultravioletiniams spinduliams.


  • Keraminės čerpės. Galima teigti, kad keraminės čerpės rodo geriausią rezultatą garso izoliacijos srityje. Kaip ir bituminės čerpės, keraminės taip pat nei skyla, nei rūdija, nei dega. Geriausia yra tai, jog keraminės čerpės užima lyderio pozicijas ilgaamžiškumo srityje – specialistai apskaičiavo, kad tokia stogo danga yra tinkama daugiau nei tūkstančiui šalčio ciklų. Negana to, čerpės iš keramikos nepraranda savo atspalvių. Kadangi jos yra atsparios dėl savo savybių, nereikės stogo dangos ypatingai prižiūrėti. Nors panašu, kad ši medžiaga turi mažiausiai minusų, keletą galime įvardinti: visų pirma, keraminė stogo danga yra gana sunki, todėl gali keistis stogo karkaso konstrukcija. Antras ir paskutinis minusas – tai gana trapi medžiaga, todėl tokią dangą montuoti turėtų tik patyrę meistrai.

Štai pristatėme populiariausias stogo dangas, iš kurių manome, jog keraminės čerpės šiuo metu turi geriausią kainos ir kokybės santykį.

Komentarai