Ar po breketų reikalingas dantų balinimas?

dantų balinimas
Pastaruoju metu statistika rodo, jog dantų balinimas yra ypač populiari paslauga ne tik užsienio valstybėse, bet r Lietuva. Per pastaruosius keletą metų JAV pacientų, norinčių išsibalinti dantis, padidėjo 4 kartus. Panašios tendencijos atkeliauja ir į Lietuvą. Čia apie dantų balinimą domisi vis daugiau pacientų. Ne retai tai ne tik grožio procedūra, bet ir praktiškas apsisprendimas. Pavyzdžiui, kai dantų balinimo prireikia po ortodontinio gydymo.

Ortodontija arba ortodontinis gydymas – netaisyklingo sąkandžio ar kreivai augančių dantų tiesinimas specialiais prietaisais. Su tokiomis problemomis susiduria nemaža dalis žmonių, todėl tai populiari odontologijos rūšis.

Ortodontinės problemos gali atsirasti dar vaikystėje, jas įtakoja mityba, netaisyklingas dantų išdygimas ar net paveldimumas. Nors su tokio tipo problemomis susiduria įvairaus amžiaus žmonės, lengviausiai jas įveikti ir pasiekti geriausių rezultatų, pradėjus gydymą kuo ankščiau.

Jei patys pastebite, kad Jūsų dantys nėra tiesūs, negalite Jų sukąsti tiesiai, burnoje jie per daug išretėję ar susigrūdę, greičiausiai tai reiškia, jog laikas pasirodyti odontologui. Tik po profesionalios apžiūros galima pasakyti, ar iš tiesų susidūrėte su ortodontinėmis problemomis ir kaip geriausiai jas gydyti.

Dažniausiai ortodontija taikoma ortodontiniais aparatais arba breketais. 
  • Nuimami ortodontiniai aparatai – tai įvairūs lūpų treniruokliai, atstūmėjai, kiti lengvai nuimami aparatai, kurie padeda įveikti nesudėtingas ortodontines problemas. Dažniausiai toks gydymo metodas taikomas vaikams ir jaunuoliams, kurių netaisyklingas sąkandis nėra itin ryškus, jį lengva pakeisti ir be breketų sistemos. 
  • Breketai – tai kiek sudėtingesnė gydymo priemonė, naudojama ilgalaikiam netaisyklingo sukandimo ir kreivų dantų gydymui. Dažnai gydymas breketais pacientams, o ypač jaunimui, skamba kaip iššūkis, mat baiminamasi pasikeitusios išvaizdos. Šiuolaikinė ortodontija siūlo išbandyti naujos kartos vidinius arba skaidrius breketus, kurie yra sunkiai pastebimi arba visai nematomi aplinkiniams. 
Dažnu atveju breketai nėra laikinas sąkandžio gydymas, tai ilgalaikis procesas, po kurio dar labiau reikia prižiūrėti savo dantis. Kartais po breketų ilgo nešiojimo, kai kurios dantų vietos būna pakeitusios spalvą, tad reikalingas dantų balinimas.

Tačiau tai tikrai nėra privaloma ar būtina procedūra. Kartais pacientai baiminasi breketų nešiojimo, manydami, jog po jų būtinai teks balintis dantis. Tačiau nereikia dėl to jaudintis, nes tai reikalinga ne visuomet. Dažniausiai breketai nepakeičia dantų spalvos, o dantų balinimas, kaip papildoma procedūra, kai kurių pacientų tiesiog pasirenkama jų pageidavimu.

Komentarai