Namo statyba: iš plytų ar blokelių?

Namo statyba
Daugelio svajonė yra turėti nuosavą namą, tačiau tokiam norui reikia ne tik investicijų, bet ir žinių. Yra dvi galimybės norint turėti namą, tai arba pirkti jau pastatytą, arba užsiimti namo statyba, kurį variantą pasirinkti sprendžia savininkas. Tačiau, kaip praktika rodo, geriau yra statyti, o ne pirkti, kadangi žmogus žino iš kokių medžiagų bei kaip yra pastatytas namas. Tad jei nusprendėte užsiimti namo statyba, jums reikia nuspręsti iš ko bus pastatytas namas. Omenyje turime blokelius ir plytas. Pastarosios nors ir senamadiškas variantas, tačiau, kaip ir blokeliai turi savo privalumų ir trūkumų. Todėl šiame straipsnyje, tai ir aptarsime. 

Namo statyba iš plytų reikalauja daugiau laiko ir sąnaudų, kadangi čia pasitarnauja tikslumas bei žinios. Statant mūrinį namą būtent iš plytų reikia užpildyti cementu visus vertikalius ir horizontalius tarpus tarp plytų, o pastarosios nėra tokios didelės, kaip blokeliai, tad užtrunkama nemažai laiko, kol pastatoma viena siena. O ir patys specialistai rekomenduoja nestatyti namo iš plytų, jeigu yra prastos oro sąlygos, lyja lietus ar yra minusinė lauko temperatūra, nes plytos tiesiog nesukibs. Tačiau, svarbu žinoti ir kuo namo statyba iš plytų yra tokia populiari lyg šiol. Pirma, pačios plytos masė yra mažesnė, todėl neapkraunami namo pamatai, kadangi pati apkrova dėl tūrio yra mažesnė. Antra, plyta, kaip medžiaga yra atspari atmosferos poveikiui bei yra labai ilgaamžė. Tačiau seniau statyti namai iš plytų reikalauja papildomo apšildymo, o kartu ir fasado apdailos. 

Kiti renkasi namo statybą iš blokelių. Tačiau pačių blokelių yra įvairiausių nuo keramikinių iki dujų silikato, kiekviena blokelių rūšis pasižymi savitomis savybėmis, drėgmės atsparumu, šilumos pralaidumu, šalčio sulaikymu ir t. t. Privalumai statant mūrinį namą iš blokelių — laiko ir medžiagų sąnaudos, kadangi patys blokeliai yra didesnio dydžio, masyvesni. Patys blokeliai susijungia įlaidomis, todėl išvengiami papildomi šalčio tiltai. Blokeliuose taip pat yra oro tarpai, kurie sulaiko šilumą, todėl sutaupoma šiluminė energija. Namo statyba iš blokelių patartina, kai yra geros oro sąlygos iki 30 laipsnių šilumos, tačiau esant žemesnei temperatūrai nei 5 laipsniai to geriau nedaryti. Tačiau, kaip ir minėjome pirma, blokelių yra įvairių rūšių, vieni jie geriau sulaiko šilumą, yra lengvesni, kiti patvaresni šalčiui ir gniužimui.

Bet reikia nepamiršti, kad blokeliai ir plytos yra namo pagrindas, suteikiantis namui formą. Visa esmė yra fasado apšiltinime, tad į tai svarbu įdėti daugiau laiko ir sąnaudų, kad namas būtų patvarus, šiltas ir ekonomiškas.




Komentarai

  1. Stotome namą, dabar taip pat sprendžiame didelę dilemą, kokias medžiagas naudoti namo statybai. Jūsų straipsnio dėka, jau maždaug žinau, ir kokios medžiagos bus namo sienos. Dar galvojame apie stogą, ketiname konsultuotis su http://www.lakede.lt/ , galbūt turite kitų pasiūlymų? :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą