Kaip įsivertinti savo galimybes grąžinti būsto paskolą?

paskolos skaičiuoklė
Kuomet palūkanų normos tokios žemos, o nekilnojamo turto kainos dar nepasiekė prieš krizinio dangaus, bet nuomos kainos jau tampa mažai kam įkandamos, vis daugiau šeimų svarsto apie nuosavo būsto įsigijimą. Dažnam kyla klausimas kaip tinkamai įvertinti savo skolinimosi galimybes. Kaip tai padaryti? 

Taupymas 


Kredito bendrovės laikosi politikos, kad įvertinus pinigų tvarumą, vertinamas jos dydis. Būsto paskolos dydis nustatomas pagal tai, kad mėnesinė įmoka nesudarytų daugiau nei 40 proc. pajamų dydžio. Čia pasitarnauja paskolos skaičiuoklė. Žinoma, nereiktų pamiršti, kad kiekvienas bankas turi papildomų sąlygų. Tarkim, busto paskolos skaiciuokle seb pateikia duomenis pagal Jūsų pasirinktą paskolos mokėjimo būdą: anuitetas arba linijinis. Tuo tarpu nordea busto paskolos skaiciuokle yra be grafos pradiniam įnašui. Tai daugiau preliminarus skaičiavimas (kaip beje ir vartojamosios paskolos skaiciuokle). 

Tačiau, kad ir ką paskolos skaičiuoklė parodytų Jums, svarbu ne kiek gaunate pinigų, o kiek išleidžiate. Jeigu kiekvieno mėnesio pabaigoje sąskaitose stūgauja šiauriniai vėjai paskolos bustui isigyti neturėtų būti Jūsų pasirinkimu. 

Investavimas 


Vis dėlto, net ir busto paskola be pradinio inaso yra tam tikra investicija. Todėl kuomet renkatės būstą pasvarstykite kokia bus šios investicijos grąža. Na, taip nei paskolos skaičiuoklė, nei banko ekspertas negalės pasakyti kokios būsto kainos bus po dvidešimties metų. Tačiau tam tikrus strateginius kriterijus pasirinkti galima. Tarkim, naujos ar senos statybos būstą planuojate įsigyti? Jeigu perkate dvidešimties metų senumo namą, po trisdešimt metų jis, greičiausiai, bus avarinės būklės. Atsakyti sau reiktų ir dar į kelius klausimus, tarkim, ar bus reikalinga paskola busto remontui. 

Skirtingos bendrovės, skirtingi reikalavimai 


Lietuviams būsto paskola yra rimčiausias finansinis įsipareigojimas. Tačiau vos trečdalis prieš priimdamas lemiamą sprendimą aplanko bent keturias bendroves ir palygina iš jų gautus pasiūlymus. Juk seb busto paskola teikiama remiantis tais pačiais kriterijais, bet kitomis sąlygomis. Tarkim, nors paskolos skaičiuoklė rodo, kad Jūsų pajamų pakanka gauti norimo dydžio paskolai, jeigu dirbate pagal įvairias pažymas arba užsienyje, gali tekti laukti metus, kol ją gausite. Tuo tarpu dnb busto paskola – tik dirbantiems pagal darbo sutartį.

Komentarai