Lizingas vietoje paskolos – ar tai įmanoma?

paskolos
Šiuolaikinėje visuomenėje skolintis arba pirkti daiktus išsimokėtinai galima bet kur nepriklausoma nei nuo pirkinio sumos, nei nuo šalies ekonominės situacijos. Todėl nemažai žmonių renkasi įsigyti norimą pirkinį jau dabar, o už jį mokėti vėliau. Tačiau vartojamos paskolos taip pat išlieka populiarios šalyje tarp žmonių, atsidūrusių ne pačioje patogiausioje finansinėje situacijoje. Tačiau ar lizingas gali būti prilyginamas paskolai ir atvirkščiai.

Ne, negali


Tais atvejais, kai žmonės skolinasi pinigų tam, kad nusipirktų kažką, mes tai vadiname paskola. Dažniausiai dėl paskolos reikia kreiptis į banką ar kredito uniją, gaunama pinigų suma, o toliau jau galime daryti ką tik norime. Jeigu tie pinigai skirti remontui, kelionei ar tiesiog patogiam laisvalaikiui, tokios paskolos tikrai negalime prilyginti lizingui, tačiau nemažai žmonių pinigų skolinasi būtent tam, kad įsigytų išsvajotą brangų pirkinį. Pavyzdžiui, automobilį. Jei norite įsigyti automobilį ar kitą brangų pirkinį, bet neturite tam pakankamai pinigų, specialistai pataria nesiskolinti iš banko kredito. Dažniausiai todėl, kad tokios paskolos išduodamos su didelėmis palūkanomis, tad jų grąžinimas gali tapti rimta našta Jūsų biudžetui. Vartojamoji paskola gali būti išduodama net su daugiau kaip 20 proc. metinių palūkanų. Todėl tokiu atveju daug geriau rinktis lizingą.

Lizingas dažniausiai suteikiamas ne per banką, bet per lizingo kompaniją ir dėl jo nereikia niekur kreiptis. Jeigu perkate automobilį ar buitinę techniką, lizingo sutartį galite apsirašyti tiesiog salone ar parduotuvėje. Dažniausiai perkant daiktą lizingu pabrangimas yra apie 13-17 proc., tad tai gerokai pigesnis variantas nei skolintis daiktui iš banko.

Taip, gali


Tačiau esama ir tokių atvejų, kai lizingas gali atrodyti kaip paskolos našta. Pavyzdžiui, paėmę didelės vertės lizingą, galite susidurti su problemomis norint pasiskolinti iš banko. Dažnas atvejis, kai žmonės, kurie kreipiasi į banką būsto paskolai, turi pateikti visą savo kredito istoriją ir turimas neišmokėtas lizingas gali pakišti koją. Mat bankas, tokius Jūsų įsipareigojimus traktuoja kaip paimtą vartojamąją paskolą. Dažniausiai bankas pareikalauja uždaryti visus lizingus ir išmokėti visus finansinius įsipareigojimus. Jeigu tai automobilio lizingas, kurį mokėti dar teks ne vienus metus, tokį banko reikalavimą įgyvendinti gali būti ne taip ir paprasta.


Komentarai