Apie bituminę dangą stogams: kas tai yra ir kodėl rekomenduojama pastarąją rinktis?


Stogas – pastato „griaučių“ dalis, kuriai skiriama (ar bent derėtų skirti) kone daugiausiai dėmesio. Nuo pastarosios priklauso ne tik pastato interjeras, bet ir gyvenimo kokybė (pro stogą besiveržiantys lietaus lašai ne juokais sunervintų, ar ne?). Tad stogo dangos pasirinkimas turėtų būti gerai apgalvotas. Bituminė danga stogams – vienas iš galimų variantų.

Su kuo bitumas „valgomas“?

Kas yra ir kaip atrodo šiferis (ir, aišku, kuo kenksmingas asbestas), žinome kiekvienas, tuo tarpu bitumas gali priversti dažną „karpyti ausimis“. Bituminė danga stogams įprastai sutinkama čerpių, sudarytų iš kelių sluoksnių, pavidalu. Centrinėje čerpių dalyje yra dažniausiai yra stiklo pluoštas (ar panašiomis savybėmis pasižyminti medžiaga), iš abiejų pusių apdengtas bitumo sluoksniu. Čerpės „paradinė“ pusė, tai yra viršus, gaminamas iš mineralų. Tiesa, pastaroji medžiaga skirta ne tik išpildyti įnoringus poreikius estetikos atžvilgiu, bet ir apsaugoti stogą nuo kenksmingų išorinių aplinkos veiksnių. Čerpės apačioje – lipnus bitumas.

Bitumas vilioja ne vien patrauklia kaina

Stogas – viena brangiausių pastato konstrukcinių dalių, tad noras sutaupyti yra visiškai suprantamas. Tokią galimybę suteikia bitumas ir, geriausia, jog dėl to nenukenčia stogo dangos kokybė. Tiesa, išlaidos bituminei dangai šiek tiek išpučia pastarosios montavimo ypatumai: paklotui būtina naudoti OSB plokštę.

Patraukti dėmesį gali ir kiti bituminės stogo dangos privalumai:

· Nesudėtingas montavimas, kurį, pageidaujant bei turint paprasčiausius įrankius, galima atlikti ir savarankiškai. Kaip žinia, paslaugų kainos statybų sektoriuje yra labai aukštos, tad šis niuansas iš tikrųjų labai svarbu norintiems apsieiti su kiek įmanoma optimalesniu biudžetu.

· Bitumo minkštumas lemia, jog ši medžiaga pasižymi geromis garso izoliacinėmis savybėmis.

· Bituminės čerpės yra lanksčios, tad puikiai tinka netradicinių ar sudėtingų formų stogų dengimui. Negana to, po dengimo darbų lieka itin nedaug atliekų.

· Klientai viliojami bituminės stogo dangos ilgaamžiškumu. Pardavėjai teigia, jog pastaroji tarnaus net 30-40 metų, tačiau reali medžiagai suteikiama garantija yra trumpesnė.

Įvertinus visus bituminės stogo dangos ypatumus, akivaizdu, jog tai – vienas iš geriausių variantų savo namų „kepurės“ įrengimui.