Vertingesni – žuvies patiekalai, tačiau labiau mėgstami – mėsos patiekalai

Žuvis nuo seno laikoma labai vertingu produktu. Joje gausu aminorūgščių, omega-3 rūgčių, vitamino A ir D, mikroelementų, nerandamų jokiuose patiekaluose. Taigi sakoma, kad žuvies patiekalai turėtų būti vartojami bent kartą ar du per savaitę. Parduotuvėse gausu žuvies produktų. Galime įsigyti šviežios, rūkytos žuvies, žuvies konservų, pusgaminių. Pastarieji, pavyzdžiui, žuvies piršteliai, savo sudėtyje beveik neturi žuvies, o jei ir turi, tai šie gausiai apvolioti miltuose, džiūvėsėliuose, o ir naudojama malta antrarūšė žuvis, atlikusi nuo žuvies filė gamybos. Tuo tarpu patys sveikiausi žuvies patiekalai – troškinta ir garuose virta žuvis, kuri išlaiko visas maistines savybes. Tokią žuvį paruošti padės receptai, kurių gausu knygose ir internete. Žuviai reikia ir specialių prieskonių – krapų, petražolių, citrinos sulčių – visko, kas natūralu ir tikra.

Žuviai neprilygs mėsos patiekalai, tačiau pasaulyje, o ypač – mūsų šalyje sutiktume daugiau mėsos, ne žuvies gerbėjų. Žinoma, tokia statistika nėra išvesta, tačiau Lietuva nėra toji valstybė, kuri turėtų daug jūros gėrybių, kaip, pavyzdžiui, Prancūzija. Baltijos jūroje daugiausia pagaunama žuvies, ir tai ne visų rūšių – kai kurias jų, pavyzdžiui, lašišą, tuną turime įsivežti iš kitų šalių. Tuo tarpu mėsos galime gauti ne tik prekybos centuose, bet ir turgeliuose, pas ūkininkus, kai kurie žmonės ir patys augina gyvulius. Dėl to mėsos patiekalai jau kelis šimtmečius nesitraukia iš lietuvių kasdienio raciono. Mėsai paruošti pasitelkiami patys įvairiausi receptai – mėsa išrūkoma, vytinama, marinuojama, kepama, verdama ir taip toliau.

Komentarai