Viskas, ką reikia žinoti apie tarptautinį prekės ženklo registravimą

prekės ženklo registracija
Madrido protokolo vaidmuo prekinio ženklo registravimo reglamentavime yra labai svarbus. Madrido protokolas yra sutartis, kurią administruoja intelektinės nuosavybės organizacijos tarptautinis biuras. Ši sutartis apibrėžia kas yra prekės ženklo registracija ir užtikrina jo apsaugą net keliose šalyse. 

Reikšmė globali


Madrido protokolo reikšmė yra didesnė nei tiesiog prekės ženklo registracija. Visų pirma ši sutartis vienija tokias valstybes kaip JAV, Japoniją, Australiją, Kiniją, Rusiją ir ES bei daugumą Europos valstybių. Tai reiškia, kad intelektinė nuosavybė yra saugoma praktiškai visame pasaulyje. Todėl prekinio ženklo patentavimas nėra tiesiog valstybės klausimas, tai turtas, kurį valstybės siekia išsaugoti. 

Vis dėlto, prieš pradedant šį procesą verta įsitikinti, kad Jūsų verslas bus globalus, o prekės atsidurs kitų valstybių prekybos centrų lentynose. Nes prekės ženklo registracija Lietuvoje yra dešimt kartų trumpesnė ir paprastesnė, o prekės ženklo registravimas kaina mažesnė. Lietuvoje logotipo registravimas kaina siekia kelis šimtus eurų. 


Registracijos procedūra gali užtrukti


Jeigu nusprendėte produkciją eksportuoti, verta žinoti, kad prekinio zenklo registravimas europos sajungoje kainuoja apie tris šimtus eurų, o paraiška gali būti teikiama oficialiomis pripažintomis kalbomis, t.y. anglų, ispanų arba prancūzų. 

Čia nicos klasifikatorius neturi tokios reikšmės kaip Lietuvoje. Negalima pamiršti, kad prekes zenklu registras gali trukti iki poros mėnesių, o bendra logotipo patentavimas kaina gali siekti net kelis tūkstančius eurų. Kita vertus, kiek kainuoja registruoti prekes zenkla nėra toks aktualus kai kalba pasisuka apie apribojimus. 

Nemažai apribojimų


Tačiau prekės ženklo registracija vykdoma su apribojimais. Tarkim, registravimą gali atlikti tik Europos Sąjungos pilietis, kuris turi įregistruotą ir veiklą Europos Sąjungos teritorijoje vykdančią įmonę. Taip pat yra nustatytos 23 oficialios kalbos, kuriomis yra parengta užsakymo formą. Pildant paraišką galima ją paversti nacionaline ES narių prekių ženklų paraiškos forma arba nurodyti vieną iš valstybių, kuri yra pasirašiusi protokolą. 

Svarbu nepamiršti ir to, kad pateikta paraiška dar negarantuoja logotipo registro. Greičiau tai prašymas, kurį komisija gali atmesti, jeigu prekinis ženklas sutaptų su jau registruotais arba neatitiktų keliamiems reikalavimams.


Komentarai