Ką turi žinoti besiruošiantys kurti smulkųjį verslą?



Esate įsitikinę, kad Lietuvoje sukurti sėkmingą verslą galima vadovaujantis tam tikromis taisyklėmis? Iš dalies tai yra tiesa, tačiau daug ką lemia ir pasiruošimas. Būtina tam tikrų žinių bagažas, nes vis dėlto – ne visiems esama biurokratija yra įkandamas riešutėlis. Galvojantiems apie smulkaus verslo sukūrimą, reikėtų nemažai dėmesio skirti veiklos įteisinimo galimybių apžvalgai. Supraskite, viską įteisinti galima keliais skirtingais būdais ir kiekvienas jų pasižymi skirtingais privalumais ir trūkumais. Smulkiajam verslui dažniausiai siūloma rinktis individualią veiklą arba mažąją bendriją.

Individualios veiklos registravimas Lietuvoje yra bene paprasčiausias būdas įteisinti veiklą be didelių išlaidų. Tiksliau kalbant, registruojant veiklą šiuo metodu, neišleidžiamos jokios sumos. Tiesiog veikla įregistruojama be jokių mokesčių. Kai veikla jau įregistruota, ją reikia vykdyti pagal tam tikrus reikalavimus t.y. pildyti supaprastintą apskaitą. Joje turi būti matomos išlaidos bei pajamos. Galiausiai, apskaičiuojama pelnas ir nuo jo sumokami atitinkami mokesčiai. Individualią veiklą specialistai rekomenduoja rinktis savarankiškai dirbantiems arba tiems smulkiems verslininkams, kurie tik nori išbandyti tam tikrą veiklą be didelių išlaidų.

Kalbant apie mažosios bendrijos privalumus, akcentuojama, jog tai yra juridinis asmuo. Akcinės bendrovės ir uždarosios akcinės bendrovės pasižymi tuo, registruojant tenka išleisti pinigų. Reikia turėti atitinkamą įstatinio kapitalo sumą. Taip pat reikalaujami ir kiti kriterijai. Mažosios bendrijos pasižymi tuo, kad asmuo neprivalo turėti įstatinio kapitalo. Dėl to ši veiklos įteisinimo forma yra viena patraukliausių tarp smulkaus verslo atstovų.

Kaip bebūtų, reikėtų atminti ir tai, kad mažąsias bendrijas galima ne tik registruoti, bet ir įsigyti. Štai, jeigu internetinės paieškos sistemose suvestumėte terminą „parduodame mažąją bendriją“, tuomet gautumėte gana nemažai susijusių pasiūlymų. Jums reikėtų žvilgtelėti tiek ir parduodamas bendrijas, tiek ir pačių pardavėjų reputaciją.



Nepatartina juridinių asmenų pirkti prieš tai tinkamai nepasidomėjus jų reputacija. Juk nenorėtumėte, kad įsigytumėte įmonę ir paskui paaiškėtų, kad turite kažkokių skolų? Tam yra pasitelkiami atsiliepimai -pasižiūrėkite į juos prieš pirkdami bet kokią įmonę. Tai padės apsisaugoti nuo apgavysčių, kainuojančių nemažus pinigus.