Kaip prižiūrėti medines dailylentes


Medines dailylentes ypač dažnai pasirenkama išorės apdailai. Jos gali būti ne tik puikus apdailos būdas visam pastatui, bet ir stilinga lauko patalpų interjero dalis. Nesvarbu, ar Jūsų medinės dailylentės sumontuotos ant išorės sienų, ar pavėsinėje, dažniausiai pasirinkus šį apdailos būdą tenka susidurti su paprasta realybe – medines dailylentes tenka nuolat prižiūrėti. Visi žino, jog medis natūralus produktas, todėl, kad jis ilgai tarnautų, reikia juo tinkamai rūpinti. Tai reiškia, jog svarbu ne tik, kaip dailylentes sumontuosite, bet ir kokias jas išsirinksite bei kaip vėliau jas prižiūrėsite.

Kad išsirinktumėte tinkamą variantą

Kad medines dailylentes būtų galima laikyti ilgalaike apdaila, geriausiai rinktis pakankamo storio detales. Dažniausiai patariama pirkti 28 mm. Storio dailylentes, kurios puikiai atrodo ir ilgai tarnauja.

Geriausiai pirkti dailylentes su dažų pagrindu. Tai reiškia, jog tos dailylentės, kurios gamykloje buvo padengtos dažais, yra atsparesnės mechaniniams pažeidimams ir klimato pavojams.

Sėkmingam montavimui

Kiekvienos dailylentės apačia nupjaukite taip, kad vandens lašai galėtų lengvai nulašėti ir nesikauptų tarpuose. Taip apsaugosite medines dailylentes nuo drėgmės ir puvimo pavojaus.

Po dailylentėmis palikite nedidelį tarpą, kuris veiks kaip ventiliaciją. Geriausiai tam tinka apie 20 mm. tarpelis.

Montuodami dailylentes stenkitės, kad būtų kuo mažiau susidūrimų. Kuo jų bus mažiau, tuo geriau dailylentės laikysis, jos nesikraipys ir nekeis savo vietos.

Ilgalaikiam tarnavimui

Medinės dailylentės turi būti reguliariai perdažomos. Prieš kiekvieną dažymą nušveiskite prieš tai buvusius dažus. Taip ne tik padėsite medienai ilgiau išlikti tvirtai, bet ir turėsite galimybę kaskart naudoti kitą spalvą.

Dailylenčių valymui tinka minkšti įrankiai: švelnus medžiagos gabalėlis, kempinė, minkštas šepetys.

Valydami dailylentes naudokite tik joms pritaikytas chemines medžiagas, geriausiai tam tinka specialūs plovikliai arba balikliai.

Kai kurias sunkesnes dėmes, kaip vaško ar tiršto maisto likučius padės nuvalyti vaispiritas. Stenkitės smarkiai netrinti jo į dailylentes, o tik švelniai skudurėliu patrinti supurvintą vietą.

Kartas nuo karto patikrinkite dailylenčių būklę. Pažiūrėkite, ar iš vidaus jos nepradėjo pūti, ar vis dar yra savo vietoje, ar nepasikeitusi jų forma.

Komentarai