Apie tarptautinį valiutos fondą, naujausius pokyčius pasaulinėje ekonomikoje ir tarptautinio valiutos fondo prognozes

Apie TVF
Tarptautinis valiutos fondas (TVF) – tai tarptautinė finansine veikla užsiimanti organizacija, kuri šiuo metu vienija per 188 nares. Organizacija įkurta dar 1944 m. JAV. Pagrindinis tikslas, dėl ko buvo įkurtas TVF – noras skatinti bendradarbiavimą tarp valstybių pinigų ir valiutų rinkoje, sustiprinti pasaulio ekonomikos bendrąjį augimą, suteikti finansinę paramą ar laikiną finansinę pagalbą šalims narėms, susidūrusioms su finansinėmis, mokėjimų balanso problemomis ir kt.

Į TVF Lietuva įstojo 1992 metais. Kuo pasižymi TVF ir Lietuvos bendradarbiavimas? Pažymima, kad TVF atstovai kasmet apsilanko mūsų šalyje, vizito metu įvertindami šalies ekonominę padėtį, vystymosi kryptis ir tendencijas, atsižvelgiant į TVF steigimo sutarties IV straipsnį. Šis straipsnis skamba maždaug taip: valstybės TVF narės privalo vykdyti tokią finansų ir ekonomikos politiką, kuri atitiktų TVF standartus ir kuri gebėtų užtikrinti ne tik tos valstybės finansinį ir ekonominį stabilumą, bet stabilumą ir globaliniu lygmeniu. Taip pat valstybių įsiskolinimai ir paskolos turi būti proporcingo dydžio. TVF ekspertai teikia rekomendacijas, kaip to pasiekti. Šalys TVF narės, dar pasirašydamos bendradarbiavimo sutartį, įsipareigojo glaudžiai bendradarbiauti su fondo atstovais. Lietuva intensyviai bendradarbiauja įvairiose srityse ir vykdo prisiimtus įsipareigojimus. LB valdybos primininkas yra ir TVF valdytojų tarybos narys, o finansų ministras – pakaitinis TVF valdančiosios tarybos narys.

Anot TVF, ekonomikos augimas kiek sumažės dėl krizės Ukrainoje

Visai neseniai TVF paskelbė, kad pasaulio ekonomikos augimas mažės. Tam įtaką padarė Ukrainoje kilusi krizė ir sulėtėjęs besivystančių pasaulio ūkių augimas.

Pagal TVF prognozes, pasaulio ekonomika šiais metais turėtų išaugti 3,6 proc., o kitais metais – iki 3,9 proc. Tiesa, anksčiau šie skaičiai 0,1 punkto buvo aukštesni. TVF specialistų teigimu, krizė Ukrainoje smogė ir didžiausiai pasaulio valstybei Rusijai: Rusijos ekonomika gerokai susilpnėjo, o padariniai gali būti juntami ir už valstybės ribų. Tuo galėjo įsitikinti ir lietuviai: iš mūsų šalies įmonių Rusija nebeįsileidžia kai kurių maisto produktų. Nors TVF teikė labai optimistines prognozes ir tvirtino, kad ekonomika stabiliai stiprėja, lyginant su praėjusiaisiais metais, netrukus savo naujas prognozes atšaukė, o skaičius, nors ir nežymiai, bet pakoregavo.

Pasaulinė ekonomika sparčiai ėmė kilti nuo 2013 m. spalio, ji tapo ne tik stipresnė, bet ir daugiau apimanti. Galima tikėtis, kad įvairūs trukdžiai, stabdantys augimą, greitu metu bus pašalinti. Tačiau, TVF teigimu, pasaulinę ekonomiką labai paveikė ne tik krizė Ukrainoje. Neigiamą įtaką ekonomikos smukimui daro ir ekonomikos smukimas besivystančiose pasaulio šalyse – Brazilijoje, Pietų Afrikoje, Turkijoje. Taip pat didėja ir šių valstybių skolos, jų kasmet imamos paskolos – vis didesnės ir didesnės. Taigi akivaizdu, kad pasaulio ekonomika labai jautri net ir nedideliems pokyčiams, kurie iš pirmo žvilgsnio vyksta tik vietiniu lygmeniu.



Komentarai