Patarimai, kaip išvalyti kilimą

Turbūt kiekvienas kilimo šeimininkas žino, jog net ir reguliariai prižiūrimas kilimas bent kartą metuose reikalauja profesionalaus valymo. Nors įprasti dulkių siurbliai puikiai išvalo dulkes ir kitus nešvarumus, tačiau profesionalus kilimo valymas gerokai prailgina jo tarnavimo metus, taip pat pagerina patalpų oro kokybę bei sumažina mikroorganizmų, sukeliančių ligas, kiekį. Profesionalaus valymo metu į kilimą pripurškiama specialių cheminių medžiagų, kurios nusėda jo gilumoje. Kadangi jos gali persiduoti žmonėms, kilimų nepatariama valyti namuose.

Daugelis žmonių, siekdami sutaupyti pinigų, kilimus mėgina išsivalyti patys. Tuomet naudojami ir dulkių siurbliai, ir įvairios drėgnos šluostės, ir cheminiai valikliai. Vis dėlto, nors toks valymas ir pigesnis, jis nėra pakankamai efektyvus, be to, sunaudojama nemažai laiko ir energijos. Nepatyrusiai valant kilimą, jį visai nesunku sugadinti, pavyzdžiui, kartais žmonės, bandydami pašalinti įvairias dėmes cheminėmis priemonėmis, jas ne išvalo, o užkonservuoja. Po tokio nepavykusio valymo nešvarumus pašalinti tikrai pasidaro labai sunku, o kartais – netgi neįmanoma.

Pastaruoju metu labai populiarūs tapo dulkių siurbliai, kurie valo vandens pagrindu. Svarbu prisiminti, kad tokiais siurbliais valant kilimus labai nesunku juos persotinti vandeniu. Prieš valydami su šiuo siurbliu atkreipkite dėmesį ir į tai, iš kokios medžiagos kilimas pagamintas, kadangi yra tokių, kurie nuo vandens blunka. Jeigu valant vandens priteka po kilimu, jis gali pradėti trauktis ar atsiplėšti nuo pagrindo. Sušlapus kilimo pamušalui, jį išdžiovinti bus labai sunku. Taigi, rizikuojate kilimą supūdyti ar jame užveisti pelėsį. Nuo drėgno kilimo nukentės ir jūsų namų grindys: parketas gali pajuoduoti, laminatas – susisluoksniuoti ir deformuotis. Jeigu drėgnas kilimas liečiasi prie jūsų baldų, jie gali pakeisti spalvą arba išsitepti. Jei prie drėgno kilimo liesis metalinė baldo koja, ji gali surūdyti.

Greičiausiai ne daug kas žino, kad dulkių siurbliai, kurie naudoja drėgną valymą, geriausiai tinka tik kosmetiniam valymui, kadangi jie neištraukia visų nešvarumų. 9 proc. jų ištirpina cheminės medžiagos, o 11 proc. – vanduo. Taigi, net 80 proc. purvo sudaro netirpstančios vandenyje ir cheminėse medžiagose dalelės. Jas reikia išdulkinti naudojant specialią mašiną.

Profesionalūs patyrę kilimų valymo meistrai visų pirma nustato, iš kokios medžiagos yra pagamintas jūsų kilimas ir tuomet parenka jam tinkamiausią valymo būdą. Profesionalaus valymo metu iš kilimo galima pašalinti visą purvą ir net iki 99 proc. nemalonių kvapų: šlapimo, pelėsių, pieno produktų, grybelio, drėgmės, puvėsių, rūkalų, maisto likučių ir pan. Po profesionalaus išvalymo nuo jūsų mėgstamo kilimo tikrai prapuls vyno, kavos, kraujo ar dažų dėmės, išnyks klijų, kramtomosios gumos, vaško, dervų ir kt. likučiai. Atidavę kilimą į profesionalias ir patikimas rankas, rezultatu tikrai liksite patenkinti.

Taigi, jeigu norite visiškos savo kilimų švaros, atiduokite juos į profesionalų rankas. Priešingu atveju iki galo neišvalytas kilimas labai greitai ir vėl užsiterš, jame sparčiau dauginsis įvairios kenksmingos bakterijos, sklis nemalonūs kvapai.

Komentarai

  1. Na sutinku, bet ko nematai, tas ir nerūpi:) Mes esam labai laimingi plaunamu siurbliu, nors ir žinom, kad neišplauna iki bakterinio lygio, bet namai, va, švarūs ir kvepiantys:) Aišku, kai apipili kokiu sunkiai išplaunamu maistu ar gėrimu, tai žinoma, nešam į valyklą.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą