Veterinarijos klinika apie problemiškas kates: ką turi žinoti šeimininkai?

veterinarijos klinika
Katė yra vienas mylimiausių naminių augintinių. Pirkdami katę tikimės, kad ši bus miela ir draugiška, elgsis švelniai ne tik su mumis, bet ir su mūsų svečiais. Deja, veterinarijos klinika tikina, kad viskas nėra taip gražu, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Daugelis kačių turi elgesio sutrikimo problemų – vienos katės yra itin drovios, kitos – agresyvios ir pavojingos. Kartais rūpesčių keliančios katės nuvargina šeimininkus, todėl šie jas atiduoda į prieglaudas. Specialistai ragina neskubėti priimti radikalių sprendimų – daugelis elgesio problemų gali būti mažinamos tinkamu jūsų elgesiu.

Itin bailios katės

Atsargumas yra vienas esminių instinktų, padedančių išgyventi gamtoje. Natūralu, kad iš prigimties vienos katės gali būti bailesnės nei kitos, tačiau bailumą gali lemti ir netinkamas žmonių elgesys. Veterinarijos klinika teigia, kad 2–4 mėnesių katytės turėtų susipažinti su kuo daugiau žmonių, pažinti kitus gyvūnus, girdėti įvairius garsus ir būti daiktų apsuptyje. Priešingu atveju katė gali likti baili visą gyvenimą. Daug sunkumų kils ir tuo atveju, jei katė buvo dažnai baudžiama.

Jei jūsų katė yra baili, o jūs norite pakeisti jos elgesį, privalėsite apsišarvuoti kantrybe. Visų pirma niekada nešaukite ant katės ir nebauskite jos už blogą elgesį, kadangi katė dar labiau bijos. Stenkitės šalia katės šnekėti žemu tonu ir švelniu balsu, nenaudokite staigių judesių, kol katė nepradės jumis pasitikėti. Specialistai rekomenduoja nepamiršti, kad katės bijo žiūrėjimo į akis. Gamtoje įprastai du vienas į kitą žvelgiantys gyvūnai tampa priešais, kovojančiais už išlikimą. Natūralu, kad baili katė gali jus laikyti pavojingu žvėrimi. Vengimas žiūrėti į akis padės sumažinti įtampą, kuomet norėsite katę paglostyti.

Agresyvios katės

Veterinarijos klinika primena, kad agresyvios katės itin dažnai už savo bjauraus elgesio slepia baimę ir nerimą, todėl tinkamai auklėjama katė gali tapti itin ramiu ir švelniu augintiniu.

Viena dažniausių problemų yra katės puolimas, kai žmogus ją glosto. Tokį augintinės elgesį gali lemti kelios priežastys. Pirmiausia, gyvūnas gali sirgti ar jausti fizinį skausmą liečiamas. Jei katė glostoma yra rami, tačiau prabėgus kelioms minutėms ima pulti jūsų ranką, tai greičiausiai susiję su baime – katė mėgaujasi jūsų dėmesiu tol, kol prisimena, kad esate didesnis žvėris ir galite būti pavojingas.

Siekdami atpratinti katę nuo agresyvaus elgesio, privalote būti itin švelnūs tuo metu, kai katė yra rami. Nurimusią katę pagirkite, duokite skanėstų. Laikui bėgant katė turėtų leistis vis ilgiau glostoma. Niekada nebauskite katės, kai ši ginasi, nes katė įsitikins, kad esate pavojingas.

Komentarai