Darbo sauga Vilniuje ir šalčio keliami pavojai

Kiekvienas darbdavys turi užtikrinti, kad jo darbuotojai bus apsaugoti nuo bet kokio pavojaus, susijusio su atliekama veikla, t. y. darbo sauga Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose turi būti persvarstyta atsiradus bet kokiems rizikos veiksniams. Paprastai nelaimių priežastimi tampa netinkamai naudojami darbo mechanizmai ir įrankiai. Daug nelaimių sukelia ir prastai parinktos apsaugos priemonės. Atskirą rizikos grupę sudaro darbas šaltyje.

Orams vėstant, būtina įvertinti su minėtosiomis oro sąlygomis susijusių susižalojimų riziką. Šiuo laikotarpiu ypatingų atsargumo priemonių būtina imtis statybose, dirbant aukštyje ar imantis miško darbų. Visais atvejais darbdavys turi užtikrinti, kad darbuotojas turės specialius darbo drabužius, apsaugančius nuo žemos temperatūros sukeliamų pavojų. Beje, žieminiai darbo drabužiai – tai ne tik stora striukė ir šilti batai. Šiai kategorijai priskiriami ir šalikai, pirštinės, kepurės, antveidžiai ir t. t. Darbuotojui skirti drabužiai negali būti maži ar aptemti, priešingai – žiemos apranga turėtų būti net kiek per didelė, kad darbuotojas jaustųsi laisvai ir galėtų vilkėti papildomus drabužius. Jei darbuotojas daug laiko praleidžia lauke, viršutinis jo rūbų sluoksnis turi būti apsaugotas nuo perpūtimo.

Darbo sauga Vilniuje numato, kad, jei darbinės aplinkos temperatūra yra mažesnė nei 10°C, darbuotojams būtina suteikti bent 10 minučių pertraukas, kurios turi būti daromos maždaug kas valandą. Jei įmanoma, darbdavys turi užtikrinti ir papildomas apsaugos priemones ar šildomas poilsio vietas, atsižvelgiant į vykdomos veiklos pobūdį ir konkrečias darbo sąlygas. Konkreti oro temperatūra darbo patalpose yra normuojama, atsižvelgiant į darbuotojo fizinę veiklą – kuo lengvesnė fizinė veikla, tuo aukštesnė darbinė temperatūra reikalinga, pvz., prekybos salės darbuotojo darbinė aplinka turėtų siekti bent 17°C, o biuro darbuotojo – mažiausiai 20°C.

Ypatingų atsargos priemonių būtina imtis dirbant lauko sąlygomis ir esant žemai lauko temperatūrai. Medikai įspėja, kad dirbant šaltyje keičiasi odos temperatūra ir susitraukia raumenų kraujagyslės. Jei šaltu oru dirbama gana ilgai, gali atsirasti patologinių pakitimų, be to, gali nušalti nepridengtos kūno vietos (nosis, ausys ir t. t.), o dėl sutrikusios kraujotakos – kojų ir rankų pirštai.

Daug pavojų kelia darbo vietose naudojami pavojingi įrenginiai, pvz., darbo sauga Vilniuje numato, kad darbas su kėlimo įrenginiais privalo būti sustabdytas, jei lauke pučia stiprus vėjas arba lauke stipriai sninga. Bet kokie darbai turi būti nutraukti, jei dėl oro sąlygų darbo vietoje kyla pavojus darbuotojo sveikatai ar jo gyvybei. Apskritai, visi įrenginiai ir mechanizmai, naudojami žiemos metu lauko sąlygomis, turi atitikti šiam metų laikui keliamus reikalavimus ir užtikrinti darbų saugumą.

Komentarai