Medinės dailylentės: pasirinkimas ir eksploatacijos laikas

dailylentės
Medinių lauko dailylenčių populiarumas nekelia abejonių – tai puikus sprendimas fasado padengimui ir vidaus apdailai. Nors visuomenėje vis dar sklando mitas, tvirtinantis, kad dailylentės naudojamos vien tik kaimo trobelių puošimui, ekspertai su tuo nesutinka – sparčiai populiarėjant skandinaviško tipo namams, ekologiškumo ir natūralumo idėjoms, dailylentes renkasi ne tik kaimo, bet ir miesto gyventojai.

Mitas, tvirtinantis, kad medžio dailylentės yra nepraktiškas ir neracionalus sprendimas, neatitinka realybės. Žinoma, negalima paneigti, kad mediena yra jautri aplinkos poveikiui ir reikalauja daugiau priežiūros, valymo ir reguliarių atnaujinimo darbų, tačiau tinkamai prižiūrimų dailylenčių eksploatacija gali siekti 30 metų ir daugiau. Be to, daug kas priklauso nuo medienos pasirinkimo, pvz., jei renkatės skandinavišką maumedį, šis namus gali puošti ir daugiau nei 50 metų. Kad dailylentės džiugintų savo ilgaamžiškumu ir nepriekaištinga estetika, jas reikia atnaujinti kas 10 metų, tačiau tiesa tokia, kad atnaujinimo reikalauja ir kitos apdailos medžiagos. Be to, jei mediena neobliuota, kokybiškai nudažyta ir impregnuota, pirmojo atnaujinimo gali nereikėti ir 15 metų. Kad būtumėte tikri dailylenčių kokybe, rinkitės patikimus medienos pardavėjus, kurie siekia realizuoti išrankiausių klientų lūkesčius ir rūpinasi geru įmonės vardu, todėl pirkėjams siūlo tai, kas geriausia.

Dailylenčių ilgaamžiškumą ir jų estetinę išvaizdą lemia pirkėjų pasirinkimas. Primename, kad įprastai dailylentės skirstomos į kelias kokybės kategorijas. Rekomenduojame rinktis aukščiausiais atsparumo rodikliais pasižyminčias dailylentes be jokių mechaninių pažeidimų. Priimant sprendimą, reikia atsižvelgti ir į dailylenčių drėgnumą. Paprastai jos džiovinamos iki 14–18 procentų (priklausomai nuo medienos). Itin sausos dailylentės gali pradėti skilinėti. Kokybę lemia ir medienos rūšis. 

Populiariausios – eglinės dailylentės, kurios pasižymi aukštu atsparumu deformacijai ir gana patrauklia kaina. Didžiausi ilgaamžiškumo rodikliai siejami su maumedžiu. Deja, šis reikalauja didesnių investicijų.

Į atskiras grupes skirstomos vertikalios ir horizontalios dailylentės. Horizontaliosios dažniausiai puošia kaimo namus ir statinius draustiniuose, parkuose ar kitose vietovėse, kuriose dominuoja natūralios gamtos vaizdai. Miesto, užmiesčio gyventojai ir profesionalai (pastatų dizaineriai, architektai ir kt.) vis dažniau renkasi vertikalias dailylentes, kurios išsiskiria unikalia estetika. Primename, kad medines dailylentes galima dažyti. Iš tiesų dažymas ne tik užtikrina nepriekaištingą išvaizdą, bet ir atlieka apsauginę funkciją. Medį galima dažyti tiek savarankiškai, tiek pramoniniu būdu. Pastarasis sprendimas yra brangesnis, tačiau garantuoja greitesnį ir kokybiškesnį rezultatą. Specialistai rekomenduoja dailylentes dažyti prieš pradedant montavimo darbus – taip būsite tikri, kad neliks nepadengtų vietų.

Komentarai