Ar elektroninės knygos išstums popierines?

knygos
Šį klausimą jau kone dešimtmetį užduoda visi knygų mėgėjai, bibliotekininkai, knygynų darbuotojai ir švietimo skyrius. Tačiau situacija nekinta, elektroninės knygos sėkmingai užėmė rinkos dalį, tačiau popierinių knygų dar neišstūmė. Tiesiog knygos šiuo metu pasidarė dar priimtinesnės, dar labiau skaitomos, kadangi galima rinktis – elektronines arba popierines. 

Įvairių apklausų metu matoma ryški tendencija, jog tie patys žmonės skaito ir popierines, ir elektronines knygas, nėra pasirenkamas tik vienas šių variantų. Pasidomėję plačiau, matome, jog tai lemia skirtingi šių knygų privalumai ir trūkumai. 

Elektroninės knygos – kelionių palydovės

Kiek knygų gali perskaityti per savaitės atostogas? Viena knyga laukiant lėktuvo ir lėktuve į šiltus kraštus, antra lietingą vakarą, kuomet tik norisi pasitaisyti kakavos ir barbenant lietui į langą pasinerti į knygos veikėjų pasaulį, trečia paplūdimyje, ketvirta lėktuve grįžtant namo. Taigi keturios knygos, dar gal viena „dėl visa ko“, tai sudaro gana nemažai papildomo svorio, kas itin svarbu keliaujant vien tik su rankiniu bagažu. Todėl kelionėse vis dažniau pasirenkamos elektroninės skaityklės. Į jas galima įsikelti ne vieną dešimtį elektroninių knygų ir keliaujant rinktis ką skaityti nevaržant savęs. Skaityklė sveria mažiau nei viena vidutinio dydžio knyga, neužima daug vietos, todėl tai geriausias pastarųjų metų išradimas knygų graužikams. Tuo labiau, jog skaitantiems anglų kalba, prieinamas didelis knygų pasirinkimas, daugelis knygų netgi nemokamos. Knygos lietuvių kalba taip pat vis dažniau išleidžiamos ir elektroniniu formatu.

Malonumas liesti popierinę knygą

Ir nors elektroninės knygos itin populiarėja, ypač tarp daugiau keliaujančių, tačiau jų nepastatysi ant lentynos namuose, negalėsi pavartyti girdint malonų lapų šiugždėjimo, netgi negalėsi užuosti subtilaus knygų aromato. Būtent tas gyvas prisilietimas prie spausdinto žodžio daugeliui skaitytojų yra itin svarbus ir aktualus, nepaisant to, jog jie taip pat mielai renkasi ir elektronines knygas. Popierinių knygų magija vis dar veikia ir knygynų pateikiami knygų pardavimų rodikliai parodo, kad popierinių knygų era dar nesibaigė. Tiesiog pirkėjas renkasi kam jam ta knyga labiau reikalinga – kaip lengvas skaitinys kelionėje ar kaip knyga turėsianti meninę ar sentimentalią vertę.


Komentarai