Irmantas, Rimas, Artūras ar Tomas: kaip išrinkti vardą vaikui?

Irmantas, Rimas
Dalis žmonių tiki, kad vardas turi įtakos žmogaus asmenybei, gebėjimams ar net laimingam gyvenimui, todėl daugelis tėvų savo būsimam vaikui vardą renka itin atsakingai, nagrinėja vardų žodyną, bando sujungti savo vardus ir pan. Visgi, didelės pastangos ne visada garantuoja geresnį rezultatą. Taigi, kaip išrinkti vaikui vardą, kad užaugęs jis padėkotų?

Kai iš didelio rašto išeinama iš krašto

Šiandien tėvams labai svarbu, kad vaiko vardas būtų originalus ir išsiskiriantis, taip atsiranda tokie vardai kaip Titanas, Dzeusas ir pan. Žinoma, šie vardai skamba įdomiai ir yra reti, tačiau vaikas ateityje dėl tokio tėvų pasirinkimo gali sulaukti patyčių. Be to, toks vardas tarsi įpareigoja ir atneša didelę atsakomybę, kuri vaikui gali atrodyti ir per sunki, ir nepelnyta. Tad gal vertėtų atsisukti į tokius tradicinius vardus kaip Rokas, Karolis, Irmantas, Rimas ir pan. 

Kai negalvojama apie ateitį

Sakoma, kad vaikai tėvams visą gyvenimą ir liks vaikais, tačiau mažylis vis tiek užaugs ir vargu ar suaugęs vyras padėkos tėvams už Emiliuko ar Laimučio vardą savo pase. Taip, kai kurie tėvai pavadina vaikus vardų mažybinėmis formomis, kurios vaikystėje atrodo žaviai, o sulaukus paauglystės jau kelia diskomfortą jaunai ir pradedančiai formuotis asmenybei. Tad tėvai turėtų pagalvoti ar išrinktas vardas vaikui tiks ir kai jis užaugs. Reikia pripažinti, kad stiprus vyriškas vardas, pavyzdžiui, Irmantas, Rimas ar Laimonas, atrodo gerokai solidžiau ir tvirčiau nei Laimutis. Beje, lygiai tokia pat situacija ir su moteriškais vardais. Medutės vardas puikiai tinka mergaitei, tačiau suaugusiai, brandžiai ir karjeros siekiančiai moteriai toks vardas gali ir kišti koją, todėl tėvai neturėtų per daug susižavėti mažybinėmis vardų formomis.

Norint vaikui išrinkti tinkamą vardą, pasinerti į vardų paieškas reiktų dar gerokai prieš mažylio gimimą. Abu tėveliai ant lapo turėtų surašyti pačius gražiausius ir mėgstamiausius vardus, išsiaiškinti jų reikšmes, pažiūrėti ar jų negalima iškraipyti ir paverti įžeidimu ir atmetimo būdu išsirinkti vieną ar kelis, kurie labiausiai patinka.