Ar man gali būti naudingas retrospektyvinis turto vertinimas?



Kas nesvajoja apie paveldėtą turtą? Ypač jei jis didesnės vertės. Daugelio svajonė yra išgirsti apie už jūrų marių gyvenusį dėdę ar tetą ir po jo mirties paliktą Jums palikimą. Bet iš kur žinoti palikto turto vertę? Gal jis nieko vertas? O gal tai milijoninis palikimas ir nuo šiol galėsite pamiršti piniginį nepriteklių? Šioje situacijoje Jums tikrai bus naudingas ir reikalingas retrospektyvinis turto vertinimas. Jei dar nežinojote kas tai, galime Jus supažindinti. Skaitykite toliau.



Už paveldėto turto vertės nustatymą, kurį paveldėjote prieš keletą ar keliolika metų ir dabar norite parduoti, teks susimokėti. Turto vertintojas Jums pasiūlys retrospektyvinio turto vertinimo paslaugą. Šio darbo metu Jums bus atsakyta, kokia turto rinkos vertė buvo konkrečiai datai praeityje. Galbūt tas turtas – tai verslas. Jo vertę turto vertintojas taip pat gali nustatyti. Jums bus naudinga jį turėti, kai turto vertinimą reikia pateikti teismui arba norima sumažinti mokestinę naštą. Jeigu domina konkrečiai nekilnojamo turto retrospektyvinis turto vertinimas, tai žinokite, kad gautos nekilnojamojo turto pardavimo pajamos apmokestinamos tada, jei šis parduotas turtas buvo įsigytas ir perleistas kito asmens nuosavybėn neišlaikius jo dešimt metų. Vertė bus nustatyta tam tikru praeities momentu, t. y. dovanojimo, paveldėjimo ar įsigijimo datai. Be retrospektyvinio turto vertinimo notaras, neturėdamas individualaus turto vertinimo, tiesiog pasinaudos VĮ „Registrų centras“ vidutinės rinkos vertės rodmenimis. Kodėl toks jo sprendimas gali būti Jums nenaudingas? Paprasčiausiai tokie duomenys gali visiškai neatitikti realios rinkos situacijos ir realios turto vertės, tuo momentu. Jums juk reikės mokėti mokesčius, t. y. skirtumą nuo gautos už nekilnojamąjį turtą pardavimo sumos ir parduoto nekilnojamojo turto įsigijimo kainos (papildomai gali būti atimami ir privalomi mokėjimai, susiję su nekilnojamojo turto perleidimu, pvz., notaro išlaidos).



Taigi akivaizdu, kad turto paveldėjimo atvejais Jums bus reikalingos turto vertintojo paslaugos. Taip galėsite sutaupyti, procesai vyks greičiau, aiškiau ir užtikrinčiau. Tegul profesionalai dirba savo darbą. Primename, kad turto vertinimo įmonės savo paslaugas teikia ne tik individualiems fiziniams asmenims, bet taip pat ir bankams, įmonėms, teismams ir kitoms institucijoms.

Komentarai